Gödsla med nässelvatten, ekologiskt och gratis

Just nu är det säsong för nässlor. I vart och vartannat dike växer den nu så passa på att plocka ett knippe eller två när du är ute på promenad eller ute med hunden. Att gödsla med nässelvatten är inte bara gratis och ekologiskt utan det är även en riktig supergödning. Att göra eget nässelvatten är rikigt lätt och det går snabbt att göra. Du kan använda det till dina växter inomhus och utomhus i trädgården. En klimatsmart alternativ till gödsel som finns i handeln.

Så här gör du nässelvatten – Recept för nässelvatten

Nu på våren innehåller nässelbladen som mest kväve men det går bra att plocka under hela säsongen. Plocka ett knippe med nässlor så du kan fylla en hink och täck sedan med vatten. Täck gärna med lock, för det kommer att lukta lite speciellt (illa) när nässlorna bryts ned. Låt stå några dagar – en dryg vecka. Rör om några gånger under tiden.

Sila bort nässlorna ur hinken, bara sleva upp dem och lägg dem på komposten. Använd sen vnässelvattnet  till gödselvatten. En fantastisk gödning som är helt ekologisk, då brännässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler. 

Späd ca 10 delar vatten till 1 del nässelvatten. Du kan även hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs. På så vis har du nässelvatten under en längre period.

Skörda gärna fullvuxna nässlor så att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa och andra maträtter.

Att tänka på när du vattnar med nässelvatten

Näringsvattna gärna när det är mulet och gärna lite fuktigt i marken, så att näringen verkligen tränger ner i jorden. Tänk på att vattna jorden inte plantorna. Lättast är då att använda en vattenkanna och handvattna exakt där du vill ha näringen, och vattna gärna efteråt med slangen.