Rengör tvättmaskinen med bikarbonat och ättika

För att din tvätt ska bli ren och för att din tvättmaskin ska hålla längre så behöver den rengöras ibland. Ett ekologiskt och miljövänligt sätt för att rengöra tvättmaskinen är att använda sig av ättika och bikarbonat. Du blanda ett par matskedar bikarbonat med lika stor del vatten och häller det i tvättmedelsfacket. I trumman på tvättmaskinen häller du ett par deciliter ättika. Kör sedan ett program på hög värme. Du kan också rengöra maskinen enbart med ättika så får tvättmaskinen en avkalkning. Om du är känslig för dofter så kan detta vara ett bra sätt att neutralisera tvättmaskinen om någon före dig använt sköljmedel.

Ta ut tvättmedelsluckan och diska ren den. Om den luktar unket så kan du låta den ligga i blöt ett tag med ättika i vattnet. Ättika är en effektiv doftneutraliserare.

För att undvika att maskinen blir ofräsch och börjar lukta illa finns det några enkla saker att tänka på:

  • Lämna alltid luckan och tvättmedelsfacket vara öppna efter avslutad tvätt, så får maskinen torka ordentligt och du undviker att det bildas mögel.
  • Torka ur gummibälgen, där det lätt samlas ludd och smuts, med en trasa efter avslutad tvätt. Blir trasan mycket smutsig, är troligtvis även resten av maskinen smutsig, då kan du köra en tom maskin med rengöring enligt metoden ovan.
  • Torka av insidan av luckan med fuktad trasa någon gång i veckan.
  • Skölj alltid av ordentligt smutsad tvätt, som till exempel leriga overaller, innan du lägger in den i tvättmaskinen.
  • Ställ en hink eller liknande under den lilla luckan nere på maskinen. Öppna luckan och töm ut vattnet. Rengör området med såpa och vatten.
  • Använd inte för mycket tvättmedel. Tvätten blir inte renare, det enda som händer är att maskinen kan sätta igen och det bildas en tjock beläggning av gammalt tvättmedel som kan börja lukta och är svår att få bort.
  • Kör tvättprogram på hög värme emellanåt för att ta död på dåliga bakterier. Tvättmedel är inte bakteriedödande, och om du alltid tvättar i låga temperaturer finns det alla möjligheter för bakterier att trivas i din maskin.

På bilderna finns ekologisk bikarbonat och ättika från Gröna Gredelina