Kasta inte överblivna fruktaskar, odla microgreens och groddar istället!

Kasta inte dina överblivna fruktaskar, använd dem för att odla microgreens och groddar istället!
Mikrogrönt, microgreens eller mikroblad, är små plantor, liknande groddar, som du kan odla hemma på fönsterbrädan, du behöver inte ens ha en trädgård eller balkong

Att odla microgreens och groddar är en enkel och hälsosam aktivitet som kan utföras året runt, inomhus eller utomhus. Med några få enkla steg kan du använda överblivna fruktaskar från vindruvor och andra frukter för att odla mikrogrönsaker och groddar i ditt egna kök. Att odla microgreens, eller mikroblad, är ett trendigt sätt att odla hemma – direkt på fönsterbrädan! Mikrobladen är fullpackade med energi och näring, och den snabba tiden det tar från sådd till skörd, gör det roligt och enkelt att odla fram och resultaten syns fort.

För att odla microgreens, ta en tom fruktask och lägg lite hushållspapper eller jord i botten. Placera sedan fröerna på ytan och täck över med ett tunt lager jord. Vattna plantorna regelbundet och se till att de får tillräckligt med solljus. Efter bara några dagar kommer du att se små plantor som börjar växa. När de har vuxit tillräckligt, klipp av dem vid roten och använd dem i din matlagning, lägg på mackan eller ha i salladen.

Fördelarna med att odla microgreens och groddar inomhus under höst och vinter är många. För det första kan du ha färska grönsaker året runt, även om det är kallt och mörkt ute.

  • Du kan odla hemma på fönsterbrädan, du behöver inte ens ha en trädgård eller balkong och det bästa av allt – du kan så och odla dina mikroblad när som helst på säsongen, året runt! 
  • Fröna som används för att odla mikrogrönt är samma påsar du köper från fröföretag och är likadana fröer som de du sår på till exempel friland –  men det går även bra att så tex chia frön och gula ärtor från mataffären.
  • Egentligen är inte mikrogrönt groddar i den allmänna benämningen, eftersom de skördas i ett senare stadie. Groddar skördas redan efter ett par dagar innan de hinner utveckla några blad, och kräver heller ingen jord för att gro. Groddar odlas bäst i en burk med lite vatten, försluten med finmaskigt nät. Mikroblad däremot skördas när de utvecklat ett par uppsättningar av blad, och är egentligen ett mellanting mellan groddar och babyleaves.
  • Tack vare att mikrobladen skördas i ett så tidigt stadie är näringsämnen, men också smakerna, ofta mer koncentrerade och packade med antioxidanter, vitaminer och mineraler, särskilt järn, zink, magnesium och kalium – supermat helt enkelt! Då de skördas som mycket unga plantor är de mjälla och fina i smaken.
  • En annan fördel med att odla microgreens är den korta tiden det tar från sådd till skörd. Det beror ju förstås på vilken typ av planta du sår, men generellt är plantorna skördeklara efter 10-15 dagar efter sådd. I och med den snabba tillväxten är det också lätt att testa sig fram och experimentera – vilka blev godast att äta, vad gick fel, vilka var enklast?
  • Smörgåskrasse är en klassisk mikrogröda som de flesta av oss provat att odla hemma på köksbänken. Solros, rödbeta och ärtskott är andra typer av mikrogrönt som är lätta att odla. De bör skördas efter 10-12 dagar, då de har större blad än andra sorter, och inte bör producera mer än sina första uppsättningar bladpar.