10 effektiva och ekologiska tips för fläckborttagning och ullskötsel

Nu när hösten är här är det viktigt att ta hand om våra ullkläder och ullplädar på rätt sätt. Samtidigt kan det vara svårt att hålla kläderna rena från fläckar och smuts på ett miljövänligt sätt. Här kommer 10 ekologiska husmorstips som hjälper dig att ta hand om dina ullkläder på ett ekologiskt sätt samtidigt som du får bort fläckar och smuts.

  1. Använd ulltvättmedel – det är skonsamt mot kläderna och naturen.
  2. Ta bort fläckar med hjälp av bikarbonat och vatten – blanda en tesked bikarbonat med en liten mängd vatten och applicera på fläcken, låt det torka och borsta sedan bort det.
  3. Använd en mjuk borste för att borsta bort smuts från ytan på ullkläder.
  4. Om du har en fläck som inte går bort kan du prova att använda lite ättika – blanda en del ättika med två delar vatten och applicera på fläcken, låt det verka i 10 minuter och skölj sedan av med vatten.
  5. Använd naturliga tvättbollar istället för kemiska tvättmedel – de är bättre för miljön och fungerar lika bra.
  6. För att ta bort lukt från dina ullkläder kan du använda naturligt linnevatten eller en blandning av vatten och citronjuice – spraya på kläderna och låt det torka.
  7. Häng upp dina ullkläder på en galge istället för att lägga dem på en stol – på så sätt håller de formen bättre.
  8. Använd inte torktumlare för dina ullkläder – det kan skada fibrerna. Låt dem istället lufttorka på en platt yta.
  9. Om du har en fläck som inte går bort kan du använda glycerin – applicera på fläcken och låt det verka i 10 minuter innan du tvättar kläderna som vanligt.
  10. Tvätta ullkläder så sällan som möjligt – det sliter på fibrerna. Låt dem istället vädra mellan användningarna.

Genom att använda dessa enkla husmorstips kan du ta hand om dina ullkläder på ett miljövänligt sätt samtidigt som du håller dem rena och fina.